Kako se zaštititi na internetu?

Kako zaštititi svoje računalo od napasnika? Pitanje je koje si svaki korisnik interneta mora postaviti prije ili kasnije. Iskustvo pretraživanja i pregledavanja interneta je oduvijek bilo popločano nebrojenim zamkama i smicalicama, koje neiskusniji korisnici ne znaju odmah prepoznati. Ovo najčešće rezultira inficiranjem operativnog sustava malicioznim softverom – “popularno” znanim virusima. Ili u nekim blažim slučajevima, adwareom ili spywareom. Stoga pogledajmo što bi svaki korisnik trebao uraditi za osiguravanje svojeg računala od softverskih nametnika.

Instalirajte antivirusni program

Scena antivirusnog softvera je danas bogatija nego ikad ranije. Korisnicima su na raspolaganju kako besplatni tako i premium antivirusi. Ali mi ćemo se ovdje ipak bazirati na besplatnim rješenjima koja su većini korisnika sasvim dovoljna, u kombinaciji sa zdravom logikom i ostatkom alata koji će biti opisani dalje u tekstu. Neki od popularnih besplatnih rješenja su: Avira Antivirus, Avast Free Antivirus 2017, AVG Antivirus Free, Kaspersky Free, Sophos Home, Check Point ZoneAlarm Free Antivirus+ 2017, Panda Free Antivirus, Bitdefender Antivirus Free Edition i mnogi drugi. Svaki od njih nudi solidnu zaštiti i funkcije koje bi trebale zadovoljiti većinu korisnika. Svakako, nije loše s vremena na vrijeme pogledati nove testove istih i na taj način utvrditi koliko su dobri u detekciji novih virusa i kako se nose s konkurencijom.

Dodatni slojevi zaštite

U ovu kategoriju ubrajamo programe koji ne vrše konstantni monitoring vašeg operativnog sustava i mrežne aktivnosti, nego uz povremeno pokretanje čiste vaš PC od različitih napasnika koji su eventualno promakli antivirusnom programu. Jedan od najpoznatijih programa ovog tipa je svakako Malwarebytes Antimalware. Solucija koja je već dugo na tržištu i slovi kao jedan od najboljih alata u borbu protiv napasnika s interneta. Dovoljno je svakih nekoliko dana, ili jednom tjedno, pokrenuti Malwarebytes – povući zadnje nadogradnje i jednostavno proskenirati kompletan operacijski sustav. Ukoliko Malwarebytes nešto pronađe, ponudit će vam opciju uklanjanja ili smještanja u karantenu. Iako, možda nije loše napomenuti da kao i sav drugi sigurnosni software, ovaj također zna biti paranoičan i često se sukobiti s pojedinim antivirusnim programima (poput popularne Avire). Uz svoju besplatnu inačicu, dostupna je i premium verzija koja uz zaštitu od ransomwarea nudi i konstantni monitoring sustava.

Zaštita kroz plug-in ektenzije vašeg browsera

Prije no što pređemo na ekstenzije, napomenimo samo da ukoliko za pregled interneta koristite neku, bilo koju verziju Internet Explorera, radite ozbiljni sigurnosni propust. Internet Explorer je preporučan jedino kao browser za skidanje Chromea, Firefoxa ili nekog drugog alternativnog preglednika. Stoga ukoliko imate Chrome ili Firefox instalirane na računalu, zaboravite na IE. Uostalom, ekstenzije o kojima ćemo govoritu ovdje su i namjenjeni gore spomenutim browserima.

Prva stvar koju svaki korisnik treba instalirati je uBlock Origin, jednostavan plug-in koji će blokirati veliku većinu reklama na webu. Jasno je da veliki broj web stranica živi upravo od reklama, međutim mnoge od njih su sadržajno neprimjerene, intruzivne, vode na maliciozne sadržaje i generalno narušavaju korisničko iskustvo. Međutim, uBlock Origin nije jedina ekstenzija ovoga tipa, ali u zadnjih godinu dana je kotirana nešto bolje od ostatka ponude iz iste kategorije. Jednostavna je za instalaciju i konfiguraciju što je za mnoge samo još jedan dodatni plus.

Još jedna ekstenzija koji bi se treba naću među alatima svakog browsera je i Web Of Trust, popularno znan i samo kao WOT. Ova ekstenzija uz svaki link ostavlja i oznaku koliko je web lokacija iza linka vjerodostojna. Vjerodostojnost je prikazana kroz boje, od kojih zelena predstavlja sigurnu lokaciju, dok crvena predstavlja nesigurnu, naravno s među-varijacijama. Ukoliko vas interesira zbog čega je određena web lokacija označena kao nesigurna, samo kursor miša prislonite na simbol i pop-up dialog će vam prikazati rezultate. Kao i za predhodnu ekstenziju, alternative za WOT također postoje, pa ukoliko vam se ova ne sviđa, možete testirati i ostatak ponude.

LinkPeelr je mala ekstenzija koja provjerava gdje zapravo vode skraćeni URL-ovi koje možete naći svugdje po webu, s naglaskom na društvene mreže poput Twittera, Instagrama i Facebooka. Sve što trebate učiniti prilikom nailaska na skraćeni URL je kursor miša smjestiti iznad linka i pričekati nekoliko trenutaka dok LinkPeelr ne obavi svoj posao i izbaci rezultate. Bez obzira koliko vjerujete osobi koja vam je proslijedila skraćeni URL, nije zgoreg provjeriti vodi li na legitimnu web lokaciju ili na neki maliciozni sadržaj.

Ekstenzije za Firefox možete naći ovdje, a za Chrome ovdje.

Pamet u glavu

I za kraj nekoliko generalnih savjeta koji će vam olakšati život:
– ukoliko već niste, obavezno uključite Firewall
– ne odlazite na stranice sa sumnjivim sadržajem poput onih za skidanje crackova, ilegalnog softvera ili streaminga najnovijih filmova
– svaku skinutu datoteku obavezno provjerite na viruse
– isto važi i za USB stickove, pogotovo za one koji se koriste na više računala
– ne otvarajte .exe datoteke koje dobijete u mailu
– operativni sustav držite uredno ažuriranim
– prilikom instaliranja bilo kojeg softvera, uvijek koristiti “custom install” opciju, i ukoliko postoje, isključiti neželjene toolbarove i slične nepoželjne stavke

I naravno, pamet u glavu!

Ovaj članak je pisan prvenstveno za korisnike Windows baziranih računala, iako se većina savjeta (po potrebi) može aplicirati i na Mac i Linux računalima.

 

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: