DIY online promocija – što sve trebamo znati

Pokrenuti vlastiti posao je velika stvar, ali ujedno i odgovornost. Ne zavaravajmo se, početak će vam svakako biti težak. Pogotovo ako uzmemo lošu ekonomsku situaciju u zemlji i regionu, morat ćete se boriti za svakog klijenta. Uz konkurenciju koja više nije samo na lokalnom nivou, nego na globalnom, morat ćete koristiti sve metode koji su vam na raspolaganju kako bi svijetu rekli da postojite. Stoga ćemo kroz ovaj članak proći kroz nekoliko DIY (do it yourself) metoda kojima možete promovirati svoj novopokrenuti posao širokoj populaciji interneta.

Otvorite svoju službenu web stranicu

Bez obzira kojom vrstom posla se bavite, profesionalnost je nešto što uvijek morate imati na umu. Stoga je logično da se od vas očekuje da imate svoju službenu web stranicu preko koje ćete se prezentirati svojim potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima. Sama stranice mora pružiti sve potrebne informacije o vašim uslugama i proizvodima, kao i o vama i vašoj firmi. S dizajnerskog aspekta, vodite računa da stranica bude nenapadnog, poželjno minimalističkog i modernog dizajna, s jasnom navigacijom i čitljivim fontovima. Vodite računa i o korisnicima smart uređaja, ipak oni danas čine visok postotak korisnika interneta, te prilagodite svoju stranicu za pravilan prikaz na telefonima i tabletima. Ovo ne samo da će biti pozitivno za vaše posjetitelje, nego i za bolje plasiranje stranice na tražilicama.

Vodite blog i komunicirajte s čitateljima

Uz otvaranje službene stranice, odličan način za širenje dobroga glasa o vama i vašem poslu je redovito pisanje bloga. Sam blog možete implementirati na svoju web stranicu, ili otvoriti na nekom od bezbroj provjerenih servisa širom interneta, poput WordPressa, Bloggera ili Mediuma. Teme koje ćete obrađivati kroz postove na blogu bi trebale biti usko vezane s branšom u kojoj poslovno djelujete. Pravovremeno se osvrnite na vijesti i novitete, dajte čitateljima svoj uvid u trenutna događanja i prije svega prezentirajte sebe kao profesionalca u svojoj poslovnoj domeni. Samo budite sigurni da postove objavljujete u redovitim intervalima, ohrabrujte čitatelje na interakciju i na taj načim ih motivirajte da redovito posjećuju stranicu i šire dobar glas o vašim tekstovima na blogu.

Budite prisutni i aktivni na društvenim mrežama

Društvene mreže su danas među najposjećenijim stranicama na internetu i generiraju impresivan broj svakodnevnih posjetitelja. Tri mreže koje u ovom momentu dominiraju webom su Facebook, Twitter i Instagram, i svaka je na svoj način privlačna kako za stupanje u kontakt s klijentima, tako i za promoviranje brandova i proizvoda.  Bez obzira u kojoj poslovnoj domeni djelovali svakako bi trebali biti prisutni na Facebooku i Twitteru, dok je Instagram odličan za one koji se nalaze u retail branši. Napomenimo samo da vaša komunikacija na bilo kojoj od društvenih mreža mora biti profesionalna, a postanje redovito uz kvalitetnu interakcije s pratiteljima. Dobra strategija za povećanje broja pratitelja i širenje vaših postova je sporadično organiziranje nagradnih igara. Nagrada ne mora biti previše vrijedna, a praksa je dokazala da ljudi vole učestvovati i još više pobijediti u ovakvim natjecanjima. Pojedini portali su također često raspoloženi proširiti vijesti o ovakvim pozitivnim potezima i akcijama.

Registrirajte se na online poslovnim imenicima

Poslovni imenici, direktoriji ili katalozi linkova. Svi ovi pojmovi označavaju manje-više istu stvar i danas nisu tako učestala pojava – pa je registracija na svaki kvalitetan poslovni imenik i više nego preporučljiva. Za one koji nisu sigurni o čemu zapravo govorimo, recimo samo da su regionalni poslovni imenici nešto poput internet verzije “žutih stranica”, koje korisnici pretražuju kada su u potrazi za secifičnim proizvodima i uslugama koji se nude u neposrednoj blizini. Stoga je razumljivo da želite imati svoj biznis zaveden na stranicama ovoga tipa. Uostalom registracija je besplatna, i od izlistavanje na direktorijima dugoročno možete imati samo koristi.

Ovo su samo neki od esencijalnih koraka koje bi trebali primjeniti u online promociji svojeg posla, proizvoda ili branda. Kao i sa svim drugim u životu, ovo je isto jedan proces za koji će trebati dosta strpljenja i posvjećenosti. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je konkurencija danas snažnija nego ikada prije. Stoga budite kreativni, unikatni i profesionalni. Ali prije svega, čvrsto stanite iza onoga što predstavljate. Sretno!

 

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: