Online zarada od kuće – Uvod u trgovanje binarnim opcijama

Binarne opcije predstavljaju brz i krajnje jednostavan financijski proizvod koji omogućava online trgovcima investiranje u svoja predviđanja vezana uz kretanje vrijednosti raznih sredstava trgovine u određenom vremenskom intervalu. Primjerice, možete predvidjeti vrijednost dionica Google, vrijednost dolara ili eura, cijenu zlata ili nafte itd. Trgovci sami biraju vremenski interval za svoja predviđanja. Tako na primjer mogu odabrati period od svega 60 sekundi (kratkoročna predviđanja), što im omogućuje da tijekom dana obave na stotine pojedinačnih binarnih trgovina, a mogu se odlučiti i za dugoročna predviđanja.

Jedna od velikih prednosti trgovine binarnim opcijama u odnosu na druge oblike internetske trgovine jeste činjenica da unaprijed znate koliko ćete zaraditi ako vaše predviđanje bude uspješno ili koliko ćete izgubiti ako pogrešno predviđate. Ako uložite, na primjer, 100 eura i pogodite kretanje vrijednosti nekog trgovinskog sredstva, dobivate uloženi novac i bonus koji se obično kreće u rasponu od 70 do čak 95%, ovisno o binarnom brokeru čiju ste platformu odabrali. Drugim riječima, uspješno predviđanje vam na 100 uloženih eura donosi dobit od 70 do 95 eura, a u slučaju pogrešnog predviđanja, gubite tih 100 eura koje ste uložili. Dakle, svaki ishod može biti dvojak – ili ćete izgubiti cijeli uloženi iznos, ili ćete ga dobiti nazad zajedno sa bonusom. Stoga i naziv „binarne opcije“.

Odabir brokera

Da bi započeli trgovanje, najprije morate otvoriti brokerski račun, pa je potrebno unaprijed odabrati binarnu platformu, što trebate uraditi pažljivo kako ne bi doveli sebe u rizik da budete prevareni. Uvijek birajte isključivo preporučene brokere, a preporuke ćete lako pronaći putem Google pretrage, jer postoji nebrojeno sajtova čija su tema binarne opcije i gdje možete pročitati savjete i preporuke, kao i popise najboljih brokera kompiliranih od strane iskusnih trgovaca.

Upozorenje: Uspjeh u trgovanju binarnim opcijama uvjetovan je odabirom kvalitetne i legitimne binarne platforme. Trgovanje binarnim opcijama još uvijek nije dovoljno razvijeno u smislu regulacije, tako da postoji puno brokera koji pokušavaju iskoristiti i obmanuti neiskusne trgovce. Nemojte nikada birati brokere koji se nalaze na crnim listama!

Demo račun

Ako ste početnik, onda je najbolje najprije otvoriti demo račun, koji većina kvalitetnih binarnih platformi nudi svojim novim korisnicima. Demo račun služi da potpuno besplatno, bez ikakvog ulaganja novca, isprobate određenu platformu i shvatite osnove trgovanja binarnim opcijama. Tek nakon što se dobro uvježbate na demo računu, možete početi sa investiranjem sopstvenog novca.

Postupak trgovanja na binarnim platformama – korak po korak

Postupak svake pojedinačne trgovine svodi se na svega 5 jednostavnih koraka:

  • Izaberite tržište i sredstvo trgovine: Popis trgovinskih sredstava je ogroman – možete se odlučiti za binarnu trgovinu robom (proizvodima), dionicama, valutnim parovima ili indeksima. Na primjer, možete predviđati kretanje vrijednosti nafte, dionica Apple-a ili Google-a, dolara/eura itd.
  • Odredite iznos koji ulažete u trgovinu: Imajte uvijek na umu rizik od 100% gubitka. Ukoliko vaše predviđanje bude pogrešno, gubite cijeli uloženi iznos.
  • Izaberite vrijeme isteka: trgovina može biti kratkoročna ili dugoročna (od 30 sekundi do jedne godine).
  • Odaberite jednu od opcija Up/Down: Odabrana opcija određuje da li ulažete novac na rast ili na pad vrijednosti željenog sredstva trgovine.
  • Provjerite i potvrdite trgovinu.

Je li trgovanje binarnim opcijama prijevara?

Kao alat za financijsko investiranje, binarne opcije same po sebi nisu prijevara. Međutim, postoje brokeri, trgovački botovi i provajderi koji su nepošteni. Poenta je da ne otpisujete trgovanje binarnim opcijama na osnovu nekolicine nepoštenih brokera. Oni su prevaranti i utjecali su na slabljenje ugleda binarnih opcija, ali je trgovanje binarnim opcijama sve bolje regulirano kroz razna regulatorska tijela koja otkrivaju prevarante i gone ih, a industrija binarnih opcija se iz dana u dan sve više filtrira.

Evo nekolliko jednostavnih načina kako da prepoznate prijevaru na binarnim opcijama:

  • Binarni broker obećava ogromnu, brzu dobit i nerealni povraćaj: Ovo je najočitiji znak upozorenja. Trgovanje binarnim opcijama nosi veliki financijski rizik, a dobit se ne može ostvariti preko noći. Zarada na binarnim opcijama je dugoročan posao.
  • Uvjeti korišćenja platforme: Prije nego odaberete brokera obavezno pročitajte pune uvjete korištenja u detalje. Mnogi brokeri prevaranti svjesno skrivaju određene naknade i troškove od trgovaca početnika, pa je potrebno obratiti punu pozornost pri prihvaćanju uvjeta korištenja.
  • Nemojte dopustiti da netko trguje u vaše ime: Mnoge binarne platforme klijentima stavljaju na raspolaganje tzv. „accout managere“, koje možete ovlastiti da u vaše ime pronalaze trgovine i predlažu vam investiranje. Međutim, ovdje je očigledno da je to sukob interesa. U većini slučajeva, Account manager će vam predlagati velika ulaganja i preuzimanje velikih rizika, pod izgovorom da imate priliku da na brz način ostvarite veliku zaradu. Zaobiđite takve brokere!

Je li trgovanje binarnim opcijama kockanje?

To ovisi isključivo o samom trgovcu. Bez istraživanja i dobre strategije, kada se trgovac oslanja isključivo na sreću i svako njegovo ulaganje se svodi na slučajno pogađanje pada ili rasta vrijednosti nekog trgovinskog sredstva, trgovanje binarnim opcijama je poput kockanja. U tom slučaju, neuspjeh je zajamčen.

Suprotno tome, za trgovce koji dobro prouče tržište, pa tek onda ulažu ne prepuštajući ništa slučaju i ne oslanjajući se na puku sreću, ne može se reći da se kockaju. Oni imaju velike šanse da postanu uspješni. Za njih je trgovina binarnim opcijama sjajan način za dugoročnu online zaradu.

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: