Učenje stranih jezika – Najpopularnije metode

Svakako ćete se složiti da je poznavanje stranih jezika danas postala nužnost. Bez engleskog jezika se uistinu ne može. Infiltrirao se u naše živote preko pop kulture i tehnologije, preko stvari koje nas svakodnevno okružuju i tu je da ostane. A uz engleski jezik, ne bi bilo loše poznavati još neki od, za nas poželjnih, europskih jezika. Njemački, španjolski, talijanski, pa čak i neke od egzotičnijih – poput norveškog, sve su to jezici koji nose svoje benefite. Europsko tržište rada je otvoreno i mnogi su odlučili okušati svoju sreću vani, a poznavanje jezika zemlje u koju odlazite vam samo može biti od pomoći pri snalaženju i pronalasku posla. Bilo da se odlučite učiti jezik samostalno, učiti s prijateljima ili pak upisati tečaj, znajte da vam na raspolaganju stoje mnogobrojne metode učenja stranih jezika, a ovo su samo neke od njih.

Izravno učenje

Ovo je metoda koju primjenjuju mnogi fakultetski i srednjoškolski profesori. Radi se o nastavi koja se u potpunosti izvršava na stranom jeziku i uporaba maternjeg jezika nije dozvoljena. Gramatička pravila i strukture nisu fokus ove metode, nego usvajanje pravilnog naglaska te učenje korisnih riječi i fraza.

Metoda prevođenja i usvajanja gramatičkih pravila

Vjerojatno jedna od najpopularnijih metoda učenja stranih jezika. Kao što joj ime sugerira, fokus ove metode je prevođenje s maternjeg jezika na strani, ali i obratno, uz usvajanje niza gramatičkih pravila i njihovu primjenu. Ova metoda je odlična za proširivanje vokabulara, međutim mana joj je svakako to što učenicima ne pruža priliku iskoristiti i inteligentno integrirati usvojena znanja kroz svakodnevnu komunikaciju.

Strukturalna metoda učenja

Struktura ove metode je zasnovana na usvajanju i primjeni gramatičkih pravila. Počinje se od najjednostavnijih gramatičkih pravila i na tom polju se ostaje dok nije u cijelosti usvojeno. Ovo je iznimno važno zbog složenosti gramatičkih pravila koja su nerijetko povezana i jedna slaba karika može dovesti do pucanja lanca. Naravno, figurativno govoreći. Primjerice, u engleskom jeziku se kreće od poznavanja i usvajanja glagola “biti”, što kasnije otvara vrata za upozavanje s glagolskim vremenima koja ga koriste kao pomoćni glagol.

Metoda akcije i reakcije

Ova je metoda možda primjerenija za najmlađe jer na neki način uključuje igru i aktivnost učenika. Princip je jednostavan, učenici moraju fizički odreagirati na naredbe koje se izgovaraju na stranom jeziku. Poput: ustanite, okrenite se na desno, ugasite svjetlo,  zatvorite vrata, itd. Vremenom ove naredbe postaju kompleksnije i proširenije.

Metoda imerzije (tj. uranjanja u jezik)

Danas vrlo popularna metoda učenja stranih jezika. Učenici su u potpunosti okruženi jezikom koji uče i koriste ga, ne samo u nastavi učenja stranog jezika, nego i prilikom učenja ostalih predmeta. Sve instrukcije i lekcije su na stranom jeziku. Ovo je metod učenja kroz koji prolaze djeca imigranata u stranim zemljama i u velikom broju slučajeva se pokazao kao odlično rješenje za efektivno savladavanje stranog jezika i integraciju u društvo.

Metoda vokabulara

Ova metoda učenicima na usvajanje plasira riječi koje se najviše i najčešće koriste u svakodnevnom govoru. Analiza učestalosti riječi je urađena računalno i prati moderan način govora. Svaki izraz se podrobno proučava, od njegove primjene u govoru do svih mogućih značenja i oblika. Kako nastava odmiče učenici se od najpopularnijih riječi i izraza udaljavaju proučajavući one rjeđe ali i dalje korisne izraze za svakodnevnu komunikaciju.

Po riječima stručnjaka koji stoje iza popularnog hrvatsko engleskog rječnika, sve ove metode predstavljaju validan način učenja i njihova uspješnost uveliko ovisi o motiviranosti učenika. Međutim, ukoliko ste u mogućnosti, možda je najbolji pristup učenju stranog jezika zapravo neka kombinacija ovih navedenih metoda. Na taj način se u svakom slučaju razbija monotonija te samim tim lakše usvajaju jezička znanja i komunikacijske vještine.  Naravno, metoda učenja ima nebrojeno, a na vama je da pronađete onu metodu ili pak kombinaciju metoda koja vama najviše odgovara.

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: