Top namirnice za jačanje imuniteta

Moderno doba donijelo je i nov, mnogo ubrži način življenja. Organizmi su nam izloženi svakodnevnom utjecaju stresa, od ranog jutra pa sve do kasne večeri. A to se sve odražava na način prehrane, i vezano s tim, neminovnim padom imuniteta. Kada organizam dotjeramo do limita kreću glavobolje, konstantni osjećaj umora, problemi sa zglobovima i probavom, razdražljivost i sl. Naravno, padom imuniteta postajemo podložni čestim prehladama i nekim ozbiljnijim oboljenjima u budućnosti. Zato je iznimno važno poduzeti nužne korake i ojačati imuni sustav.

Hrana koju svakodnevno unosimo u organizam igra iznimno važnu ulogu u ovom kompletnom procesu. Obroci bi trebali biti manji i raspoređeni u nekoliko dnevnih porcija. Jasno je da je u današnje vrijeme doručak nerijetko preskočen, što zbog obveza, žurbe, posla… Ali ne treba zaboraviti da je on isto tako temelj za zdrav i dobar početak dana. Osim toga, trebate obratiti pozornost i na namirnice koje jedete. Ne bi trebali ni napominjati da je konzumacija svježeg voća i povrća iz sezone puno bolja za dizanje imuniteta, kao i za organizam generalno, nego punomasna pizza, burek i sl. Isto vrijedi i za bijelo mese, ribu, cjelovite žitarice itd. Sve su to namirnice koje će tijelo opskrbiti potrebnim količinama nutrijenata, vitamina i minerala, koji imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma i njegovi su važni biokemijski fragmenti.

Naš se imunitet napaja vitaminima (beta karoten, vitamin C, D i E) i mineralima (mangan, riboflavin, željezo i cink) te nas tako štiti od pojave bolesti. Uz niže navedene namirnice s lakoćom možete svoj imunološki sustav dovesti u zavidnu kondiciju.

Gljive

Možda ste ih do sad odbacivali kao slabohranjive namirnice, međutim vrijeme je da ih vratite na svoj jelovnik. Gljive su sjajna hrana za podizanje imuniteta zbog visokih količina vitamina D i cinka, od kojih oboje imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Osim toga, također su bogate selenom, niacinom i riboflavinom. Iz pojedinih se gljiva dobiva beta-glukan koji je izuzetan kako za imunitet tako i za održavanje zdravih razina kolesterola u krvi. Pa stoga ukoliko do sada niste znali koje vam sve zdravstvene benefite mogu ponuditi gljive, sad ne postoji razlog da ih izbjegavate, a dobar recept je varlo lako pronaći.

Crvena paprika

Vitamin C je iznimno važan za pravilno funkcioniranje organizma i redovan unos će nas zaštititi od mnogobrojnih bolesti. Međutim, slabo je znano da limun, naranča niti grapefruit nisu nositelji titule namirnice najbogatije vitaminom C. Vjerovali ili ne, u pitanju je crvena paprika. Od koncentracije vitamina C u organizmu ovisi ritam proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, koja su zadužena za jačanje imuniteta. Pa je tako vrlo jasno zašto se jedna tako bogata namirnica vitaminom C svakako treba naći na vašem (svakodnevnom) jelovniku.

Đumbir

Opće je poznato da se đumbir primjenjuje u mnoge svrhe zbog svoje široke lepeze ljekovitih svojstava. Potiče probavu, djeluje protuupalno, ima antibakterijski i antihistaminski učinak, pomaže u mršavljenju, poboljšava protok krvi te je zbog bogatstva mineralima i vitaminima odličan za jačanje imuniteta. Jedinstvenog je ukusa, koji je na granici između slatkastog i ljutog, te stoga predstavlja odličan začin prilikom pripremanja proteinski bogatih namirnica, poput piletine. A u kombinaciji s češnjakom je još ukusniji, ali i zdraviji.

Kupus

Kupus je još jedna namirnica iznimno bogata vitaminom C, ali i glutaminom, koji također jača imunitet. Jedna od ogromnih prednosti kupusa je to što je cjenovno povoljan i dostupan kako za vrijeme jeseni i zime (kada mu je sezona) pa tako i za vrijeme proljeća i ljeta (kroz plastenički uzgoj). Preporuka je konzumirati ga svježeg, u vidu salata, ali i kao dodatak u jelima poput juha, paprikaša i sl. Na taj način povećavate unos antioksidanasa u organizam, što je svakako ogroman plus.

Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod koji sadrži niz probiotičkih bakterija i uz samo jednu šalicu u jutro ili na večer, uveliko smanjujete šanse za oboljevanje od prehlade. Međutim, vrlo je važno da prilikom kupnje povedete računa o onome što piše na deklaraciji aktivnih kultura. Isto tako provjerite sadrži li jogurt i vitamin D kako biste dobili najbolji proizvod i uspješno podigli imunitet organizma.

Bademi

Bademi, ali i drugi orašasti plodovi, uveliko pomaže pri povratku vašeg imunog sustava u top formu nakon izrazito stresnih perioda. Bademi su bogati vitaminom E te samo jedna (prosječna) šaka zadovoljava dnevne potrebe za tim vitaminom, a vaš će vam imuni sustav biti iznimno zahvalan. Osim toga, bademi su bogati i vitaminima iz B kompleksa – poglavito riboflavinom i niacinom koji su od velike pomoći pri oporavku od svakodnevnog stresa. Možete ih konzumirati samostalno, u energetskim pločicama, ali i s jogurtom.

Ovo su samo neke od lako dostupnih namirnice za jačanje imuniteta. Lista je poprilično dugačka i raznovrsna. Na vama je da pronađete one namirnice koje vam najviše odgovaraju te da ih redovito konzumirate. Ali nemojte smetnuti s uma da je za jak imunitet potrebna raznovrsna prehrana. Ali ne samo to, nego i generalno zdraviji stil življenja. Prestanite pušiti i konzumirati alkohol, krećite se i redovito vježbajte, te unosite dovoljne količine vode. Rezultati neće izostati.

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: