Savjeti za otvaranje vlastitog restorana

Prema provedenim istraživanjima smatra se da oko 55 posto ugostiteljskih objekata u konačnici u nekom trenutku doživi neuspjeh. No, nemojte se obeshrabriti jer spomenuti podaci su ustvari pozitivni. U odnosu na ostale biznise, ovo su odlični podaci i govore vam da je ugostiteljstvo jedan od najisplativijih biznisa. Profitabilnost restorana iznosi i više od 70 posto. Za razliku od trgovina čiji profit u prosjeku iznosi oko 35 posto.

Ako ste odlučili da je to vaš posao iz snova, vrijeme je da se upoznate sa svime što bi vas moglo pratiti na tom putu. Pošto se svakodnevno otvara sve više restorana, povećava se i konkurencija. Cijene pića i hrane padaju, te samim time povećava broj gostiju. Ali kako ih zadržati?

Da biste zadržali goste, barem u početku, potrebno je ponuditi niže cijene. Isto tako, prije pokretanja biznisa, istražite tržište i imate najbolju gastronomsku ponudu. Ako u vašoj blizini postoje već, primjerice, talijanski restorani, orijentirajte se na nešto novo i drukčije, ali opet traženo na tržištu.

Ono što vas mora voditi na putu do otvaranja restorana i uspješnog poslovanja nisu brojke, već ljubav prema poslu. Gotovo svi se u nekom trenutku života zapitaju bi li upravo oni bili dobri ugostitelji. Nek razmišljaju kako bi bilo dobro imati mjesto na kojem se mogu družiti s prijateljima onako kako njima to odgovara, drugi misle da je to uzbudljiv i zanimljiv posao, a neki žele tako upoznati nove ljude. Sve navedeno možete postići, ali u slučaju ako je restoran profitabilan. A ono po čemu se razlikuju dobar i loš ugostitelj je – ljubav prema poslu.

Vjerujemo da svatko od vas zna za priču o neka dva restorana iz istog kraja od kojih je jedan profitabilan i jako uspješan, dok drugi nije. Zatim postoji primjer restorana koji je jako uspješan i posjećen, ali promjeni samo vlasnika i kroz neko vrijeme počinje poslovati s gubitkom. A što je s restoranom koji se ne nalazi na prometnoj i popularnoj lokaciji, ali gosti stalno dolaze i pun je? Što je zajedničko svim uspješnim ugostiteljima iz ovih priča? Riječ je o “onom nečem”, o X faktoru. Što je to X faktor? Je li to osoba ili nešto sasvim drugo?

Da biste vodili uspješno restoran nije potrebna samo sreća, planiranje, dobra lokacija, ukusna hrana i prihvatljive cijene, atmosfera i dobro vođenje financija. Potrebna je kombinacija svega navedenoga.

Da biste uspješno vodili vlastiti restoran morat ćete dobro razumjeti potrebe tržišta i kreirati poslovni plan koji uključuje jasnu i jedinstvenu ponudu. Gosti moraju uvijek biti zadovoljni te se moraju osjećati kao da su dobili puno bolje iskustvo od onog što su platili. Dakle, hrana i usluga, ali i cijelo iskustvo koje uključuje i ambijent, moraju ispuniti sva njihova očekivanja. Osim toga, trebate dobro održavati i kontrolirati zalihe roba i pratiti profitabilnost restorana.

Na početku će vam vjerojatno vođenje vlastitog restorana oduzeti svo vrijeme i osjećat ćete se umorno i iscrpljeno, svakako neće biti scenarij iz bajke. Ali ako ste strastveni, volite taj posao i predani ste radu, te imate dobar plan poslovanja – vodit ćete uspješan biznis. A sreća, zadovoljstvo i ponos, koje na kraju dobijete, nadvisit će sve one stresne i teške trenutke. Financijska nagrada koju ćete dobivati, ovisit će o vašim zadovoljnim gostima, ali i zadovoljnom osoblju, na koje ni u jednom trenutku ne smijete zaboraviti.

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: