Kako odvojiti dijete od računala?

Živimo u vremenu kada je svatko od nas okružen digitalnim uređajima ili ekranima praktično tijekom čitavog dana. Digitalni svijet je postao potreba ljudskog društva.

Većina roditelja je danas prezauzeta poslom te imaju manjak vremena za svoj odmor ali i za svoje dijete. Virtualni svijet u tom “nedostatku” vremena preuzima “stvar u svoje ruke” i djetetu daje ono što želi.

Međutim, kako možete odvojiti dijete od virtualnog svijeta ?

Vrlo lako. Svjesni ste da je svakom djetetu prije svega potrebna pažnja roditelja, društvo i zabava. Ovo su jednostavni i prosti načini gdje se navedene stvari mogu spojiti u jednu cjelinu tako da obe strane – i roditelji i dijete – budu zadovoljni i sretni.

Kućni poslovi u vidu zabave i kreativnosti

Ako obavljate kuaćnske poslove ili na primjer kuhate, pozovite vaše dijete da vam pomogne. Pokažite djetetu kako vam je njegova pomoć neophodna prilikom uvijanja kiflica, ili mu dajte da pravi neke oblike od tijesta, jer ono tako dijete razvija svoju kreativnost. Pohvalite ga kako je to dobro uradilo i koliko vam zaista znači njegova pomoć.

Odvojite jedan dan u tjednu za vaše zajedničko kuhanje. Time će dijete steći naviku da učestvuje u nečem korisnom, zabavnom i kreativnom i da to radi baš s vama, jer vi ste ipak djetetov uzor.

Upoznajte dijete sa prirodom

Djeci je danas sve dostupno. Igrališta su puna sprava. Tereni za odbojku, košarku su opremljeni onako kako su starije generacije mogle samo da maštaju, ali djece sve manje ima po terenima. Čim malo zahladni šeta se po tržnim centrima umjesto po parkovima.

Zdravlje svog djeteta ne štitite time što ga čuvate od “Strašnog lava” – zime. Koliko se klinci igraju vani ovisi od roditelja i od navika koje su stekli u djetinjstvu. Boravak na otvorenom je dobar za spretnost, za kreativnost, za druženje, kao i stvaranje prijateljstva s ostalom djecom. Mi smo dio prirode i djeca treba da osjete sve njezine čari.

Neka vaša djeca osjete i štipanje zime po njihovim rumenim obrazima, neka nosić pocrveni, neka se ručice smrznu, ljeti neka budu zeleni od trave. Roditelji, sjetite se vašeg detinjstva pa zajedno s njima, šljapkajte i vi po baricama kao što ste to nekad zasigurno radili.

Čitanje stvara sposobnost kreativnog pisanja

Svi znamo koliko je čitanje knjiga korisna stvar. Čitanje pomaže razvoju jezika, govora, komunikacijskih vješitina. Prrilikom čitanja djeca maštaju, doživljavaju i proživljavaju emocije koje žele da prenesu na papir.

Posvetite vrijeme djetetu pred spavanje i čitajte zajedno. Zagolicajte mu maštu bajkovitim pričama jer dijete time stiče sposobnost kreativnog pisanja koje mu može pomoći kada su u pitanju pismeni sastavi. Čitanje obogaćuje riječnik i povećava fond riječi koje koristi. Knjige pomažu u razvoju inteligencije, inspiracije, koncetracije i pažnje, pa raznolike teme iz pismenih sastava vašem djetetu više neće predstavljati problem.

Društvene igre razvijaju kognitivne sposobnosti

Društvene igre su jedan od načina da vaše dijete uplovi u svijet zabave, saznanja i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. Dijete kroz igru uči pratiti pravila jer bez njih igra ne postoji. Poštujući pravila ono se uči samokontroli, timskom duhu, strpljenju.

Širok je spektar odličnih igara koje dijete može igrati s vama ili sa svojim drugarima. Društvene igre pokazuju da je i poraz sastavni dio igre, da je bitno dati sve od sebe – ali najbitnije je da dijete kroz njih razvija svoje sposobnosti i provodi kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji ili društvom.

Fizička aktivnost ili sport su izuzetno bitni u razvoju djeteta

Baveći se sportom ili bilo kojom fizičkom aktivnošću, vaše dijete ne razvija samo fizičke, već i intelektualne strane njegove ličnosti. Širok je spisak vrlina koje dijete usvaja i razvija baveći se sportom. Nije fraza da zdravo tijelo rađa i zdrav duh. Tjelesna aktivnost ili sport u bilo kojem obliku predstavlja vid edukacije, kulturnog i duhovnog oplemenjivanja. Ona utiče na porast samopouzdanja kod djece, eliminiranje bijesa, tolerantnosti prema drugoj djeci.

Bilo da je to igranje na ulici, u nekom parku s vama ili s drugarima, dijete kroz trčanje, skakanje, dobacivanje loptom, jurnjavom za drugom djecom podstiče svoje tijelo da se pravilno razvija. Ovakav vid aktivnosti pospješuje moralni, socijalni, emocionalni razvoj. Dijete uči da opaža, pamti, misli, da bude spretno i okretno, da prihvata poraz ili se raduje pobjedi, stiče neraskidiva prijateljstva i produbljuje odnos sa svojim roditeljima.

Sve ovo ima uticaj na razvoj pozitivnih psiho-fizičkih osobina koje upotpunjuju jednu ličnost. Pomozite svojem djetetu da se kroz ovih par savjeta priprema za veće izazove koje život nosi. Vjerujte nam, jednoga dana će vam biti zahvalno.

Podijeli ovaj sadržaj s prijateljima: